Over de BAV Hardlopen Yakult Start to Run Jeugd Lid worden Wandelfit Wandel-Challenge Baarn

Corona update 20 december | Trainen in lock down

We leven inmiddels bijna een week in lock down. Wie 18 jaar of ouder is mag alleen nog solo of in een groepje van twee buiten sporten. Trainers mogen een groepje van twee aansturen, meerdere groepjes zelfs, maar hun taak is beperkt. Trainingsschema’s moeten te voren aan de atleten worden toegestuurd, de training moeten ze zelfstandig uitvoeren, zo ook de warming up en cooling down. De trainer mag niet ‘en groupe’ instructie geven, maar moet zich beperken tot en geven van ‘tips’ aan individuele atleten en de veiligheid bewaken. Zo valt het Protocol Veilige Atletieksport, dat NOC*NSF met het Ministerie van Sport heeft afgestemd, kort samen te vatten. 

De afgelopen dagen heeft het bestuur bij de trainerscoördinatoren van alle geledingen en een aantal trainers geïnventariseerd of zij onder deze condities de training willen hervatten c.q. continueren. Met als uitkomst dat alleen Wandelfit (per 4 januari) en Prestatie 4 de mogelijkheid bieden onder een trainer-in -de-rol-van-tipgever te blijven bewegen. 

Het bestuur respecteert ieders besluit om wel of geen training te geven. De trainers kunnen de kansen en risico’s het best inschatten. We zijn ervan overtuigd dat de besluiten gewetensvol zijn genomen. Trainers willen het liefst training geven, maar het moet wel verantwoord zijn.

Tot slot:

 • Het is niet toegestaan om individueel of in tweetallen op de baan te trainen.
 • Met een maatje op de weg of in het bos lopen kan natuurlijk altijd. Ook op de schema’s die op social media en de website worden gepubliceerd. Ook op tijden dat er anders een training zou zijn, maar wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat dit geen BAV-trainingen zijn.
 • Voor jeugd tot 18 jaar is er niets veranderd. Zij kunnen buiten in teamverband, zonder afstandsbeperking, blijven trainen.
 • De belangrijkste passages uit het protocol van 16 december vind je hieronder:

Belangrijkste passages uit het Protocol Verantwoorde Atletieksport d.d. 16 december.

 • Een trainer mag 1 groepje van 2 personen training geven (personal training). De trainer mag niet meerdere 2-persoongroepjes begeleiden omdat groepslessen niet zijn toegestaan. 
 • 2-persoonsgroepjes mogen individueel een training afwerken (dus een training die bijv van tevoren via mail of whatsapp is doorgestuurd door de trainer). De atleten starten en eindigen de training op een zelf gekozen moment. Ze doen zelf een warming-up en cooling-down. Een trainer mag aanwezig zijn om de veiligheid te bewaken en om eventueel wat tips te geven. Hij mag de groep niet aansturen of begeleiden. 
 • Buiten gelden geen maximum aantallen zolang de groepsgrootte van maximaal 2 personen gehanteerd blijft en de anderhalve meter. De grootte van het sportoppervlak is hierin leidend. (Dit lijkt in tegenstelling met punt 1, maar is het niet, omdat er geen sprake is van groepslessen, maar louter van tips en het bewaken van de veiligheid. Daarom is het van belang dat punt 2 goed in acht wordt genomen. Uitleg van AU-functionaris aan secretaris BAV).
 • Zorg dat herkenbaar is welke atleten bij elkaar horen. Houd ook tijdens de sportbeoefening onderling 1,5 meter afstand tot elkaar en tot de verschillende groepen. 
 • Zorg dat de groepen van 2 personen in vaste samenstelling trainen en er niet gerouleerd wordt tussen trainingsmaatjes.
 • Er geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen 18+ op de sportaccommodatie. Zorg zoveel mogelijk voor een goede verdeling van de trainingsgroepjes op de locatie en spreiding over de gehele dag/week. 
 • Wedstrijden, toernooien en evenementen zijn niet toegestaan. Onderlinge trainingswedstrijden op de club voor jeugd tot en met 17 jaar zijn wel mogelijk.

Klik hier om het hele protocol te lezen.