Over de BAV Hardlopen Jeugd Lid worden Wandelfit BAV Zeven Linden Loop

Corona Update 15 januari 2022 Lees meer.

Ybele Mercuur, oud lid van de BAV, is overleden

Een man die zichzelf in toom hield.

“Het sporten zit in mijn genen”, deze woorden sprak Ybele Mercuur bij het vijftig jarig bestaan van de Baarnse Atletiek Vereniging. Dat is nu ruim vijf jaar geleden. Ybele nam min of meer afscheid van zijn geliefde atletiek club.

Afgelopen dinsdag 6 maart overleed hij na een griep met complicaties. Vierentachtig jaar werd hij. Een man met sport in zijn genen. In Utrecht, waar hij in 1933 geboren werd, voetbalde hij bij Hellas. Later in Baarn werd hij actief speler bij BVV Baarn. Daar werd hij ook trainer, begeleider en grensrechter.

De overstap naar de BAV was geen onbekend terrein voor hem. Ybele was op z’n tweeëntwintigste Nederlands kampioen hoogspringen bij de Nederlandse Politie Sport Bond. “Eén meter negenentachtig”, zei hij trots. Net zo trots was hij op 11.02 seconden op de honderd meter een jaar eerder bij dezelfde NPSB.

Voor de BAV was Ybele een aanwinst. Begeleid door Wout Natter liep hij in 1994 de Dam-tot-Dam-loop én de halve marathon van Terschelling. Daarna werd hij lid.

Dat is nu bijna vijfentwintig jaar geleden. Vanaf die tijd heeft Ybele zicht ontwikkeld tot een enthousiast atleet. De BAV heeft ook veel aan hem te danken als hardloop-begeleider. Zoals hijzelf begonnen was onder leiding van Wout, zo trainde hij groepjes atleten voor de vele wedstrijden de jaren door. Aanvankelijk voorop, bij het ouder worden er tussen, en de laatste jaren op de fiets. Maar altijd enthousiast met aanwijzingen, bemoedigingen en aandacht, waardoor je als ‘leerling’ nog meer gemotiveerd werd. Ybele werd gemist toen hij met trainen moest stoppen. Er zijn veel BAV-leden die al jaren lang lid zijn, maar Ybele werd gemist! Het clubblad ‘De Baviaan’ bezorgen, daar ging hij nog enige jaren mee door. Bij het vijftig jarig jubileum van de BAV werd aan Ybele gevraagd hoe het kwam dat hij nooit blessures had gehad. Zijn antwoord paste precies bij wie hij was: “Je moet proberen jezelf in toom te houden. Niet te snel willen, want dan krijg je blessures”.

Nu is hij niet meer. Een dierbaar mens is overleden, open, met oog voor zijn ‘leerlingen’. Hij overleed op 6 maart, zijn vrouw Grada ging hem enige jaren voor. We wensen zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe.

Kees Kruijswijk Jansen, secretaris van de BAV