Over de BAV Hardlopen Jeugd Lid worden Wandelfit BAV Zeven Linden Loop

Kou deert BAV-atleten in Barcelona niet – Ruitenbeek verpletterd zijn persoonlijk record

Zo af en toe reizen er een aantal BAV-atleten af naar het buitenland om daar een zogenaamde ?fun?marathon te lopen. Dat betekent dat tijdens het weekend de energie van de atleten zich niet alleen richten op de wedstrijd maar ook op de activiteiten eromheen. Ditmaal was de ?marato Barcelona? op zondag 7 maart j.l uitverkoren als hardloopstad en evenement. Namens de BAV namen een vijftal atleten deel aan deze marathon. Zij waren donderdags al vertrokken naar deze mooie Spaanse stad. Op vrijdag werden de startnummers opgehaald en de expo bezocht. s?Middags werd onder leiding van een gids een fietstour door de stad gemaakt. De Gaudi gebouwen werden bewonderd en men verbaasde zich over het begrip vlak parcours. Dat was het namelijk helemaal niet en beloofde wat voor de wedstrijd op zondag. Op zaterdag werd er meegedaan aan de breakfast-run. Samen met de supporters werd er vanaf Playa Espana naar het Olympisch stadion gelopen. Een mooi stukje van bijna 5 km geheel bergop. Daar waar de dames ?s middags de stad gingen ontdekken namen de atleten rust want zondagmorgen 08.30 uur klonk het startschot. Dit jaar deden er ruim 12.500 atleten waaronder meer dan 400 nederlanders. Berry Ruitenbeek, Mark Nieuwenhuizen, Sacco van Wessel, Jos Hakvoort en John de Vries stonden keurig op tijd in het startvak. De temperatuur was prima, 6 graden celcius. En aangezien de heren de hele winter in de kou hadden getraind voelde deze 6 graden aangenaam aan. Ruitenbeek en Hakvoort gingen weg op een schema van 3 uur en 3 minuten. Tot 21 km wisten de heren zich keurig aan het schema te houden. Daarna koos Ruitenbeek het hazenpad en versnelde licht. Op 36 km wist Hakvoort de opgelopen achterstand echter te niet te doen en de heren kozen ervoor om samen de laatste 6 loodzware km af te leggen. Elkaar opjuttend finishte zij gezamenlijk in een tijd van 3 uur 4 minuten en 2 seconden. Voor Ruitenbeek een prachtig persoonlijk record. Een geweldige prestatie gezien de energieverslindende voorbereidingen van de laatste dagen. Dat hij daarmee 10e Nederlander werd gaf deze prestatie nog meer glans. Ook Nieuwenhuizen en Van Wessel kozen voor een gezamenlijke start. Bij 27 km merkte Van Wessel dat het allemaal wat minder ging. Gelukkig stonden op dat punt ook de vrouwelijke supporters. (wederom prachtig Hollands uitgedost, compleet met oranje boa?s, gekleurde t-shirts en heerlijke wandschoenen). Van Wessel koos voor een rustiger tempo en het ontvreemden van een paar wandschoenen. Zijn vingers waren behoorlijk koud geworden. Relaxt wist hij te finishen in een tijd van 3.36.04. Nieuwenhuizen, die een tijd rond de 3 uur 20 in zijn hoofd had, bleef hier slechts 2 minuten boven. Hij finishte opgewekt in 3.22.42. De oudste BAV-atleet John de Vries had zich ten doel gesteld om de marathon goed en gezond uit te lopen. Na een periode van lichamelijk malheur leek het hem prachtig om nog één maal een hele marathon te lopen. Het lukte hem prima. Tot 30 km was er niets aan de hand en kon hij een regelmatig tempo lopen. Daarna ging het kaarsje langzaam uit. Knap volhardend finishte hij in een tijd van 4.42.18. Daarmee was zijn marathon echter nog niet klaar. De Vries die met een andere organisatie dan de bav-ers naar Barcelona was gevlogen had de pech via Gerona te moeten terugvliegen. Door de hevige sneeuwval sloot deze luchthaven haar poorten en dwong de reizigers tot een onverwachte overnachting op de veel te harde stoelen in de luchthaven. Na een marathondag van meer dan 36 uur zonder slaap of hotel kwam hij, in gezelschap van zijn vrouw, woensdagmorgen terug van zijn geweldige maar ook bizarre marathonavontuur.