Over de BAV Hardlopen Jeugd Lid worden Wandelfit BAV Wintercup

BAAS voor de wetenschap

Zes atleten van het BAAS Running Team hebben onlangs meegedaan aan een wetenschappelijk onderzoek. Op twee trainingsavonden kwam een groepje onderzoekers naar de baan in Soest en Baarn.

Daar werden op elke avond drie atleten in een speciaal pak gehesen om vervolgens 20 minuten lang in het 10 km wedstrijd tempo te lopen. Het doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de aanpassingen in de looptechniek onder vermoeidheid. Hierdoor hopen de onderzoekers op termijn meer te kunnen doen aan blessurepreventie. Onder vermoeidheid wordt de looptechniek normaal gesproken minder efficiënt, hierdoor is er een hogere kans op blessures. Door te weten wat er veranderd in de techniek, kan daar op ingespeeld worden.

Het BAAS Running team wilde maar al te graag deelnemen aan dit onderzoek. Op de eerste testavond, bij AV Pijnenburg in Soest, werden Rik samen met de BAV atleten Stefan en Camiel getest. Na het aantrekken van het speciale pak, waarop allerlei sensoren zijn bevestigd die de beweging zeer nauwkeurig registreren, werd er 20 minuten gelopen. Tijdens deze 20 minuten fietste er een onderzoeker mee met een laptop om de data direct te ontvangen. Daarbij werd het tempo goed in de gaten gehouden, want het tempo moest zo constant mogelijk blijven.

Op de tweede avond, op de mooie atletiekbaan in Baarn, waren Maarten, Arnout en BAV atleet Jeroen Zuidwijk aan de beurt om getest te worden. Uiteraard was de opdracht hetzelfde als op de eerste avond. Na alle verhalen van de eerste drie atleten die in het pak gelopen hadden, konden Maarten, Arnout en Jeroen nu ook zelf ervaren hoe het is om in een pak te lopen.

Uiteindelijk werden er mooie afstanden gelopen tussen de 5,3 en 6 km. Het belangrijkste is dat alle testen goed zijn verlopen en dat de data nu helemaal uitgeplozen kan worden. De eerste resultaten van deze testen worden op 9 juni besproken met de atleten van het BAAS Running team. Ook de BAV leden zijn welkom om deze presentatie bij te wonen.