Over de BAV Hardlopen Jeugd Lid worden Wandelfit BAV Wintercup

Marathon één groot BAV-feest!

Wat vier maanden geleden begon als een leuke uitdaging zit er nu helaas op! 5 BAV-atleten  (BAAS Runningteam) zijn onder bezieleden leiding van coach Ben Kersbergen klaargestoomd voor de grootste marathon van Nederland  (#R2R2015) welke op 12 april jl. plaatsvond!

Vol enthousiasme werden de dagelijkse trainingen afgewerkt en waar mogelijk werd dit gezamenlijk gedaan. Grote afstanden werden al dan niet in wedstrijdverband overbrugd om al rennend en etend zo goed mogelijk aan de start te staan. De dagelijkse krant werd vervangen door STRAVA en de hardloopkleding van SportZe was letterlijk dag en nacht in de omgeving van Baarn te zien. Al met al een metamorfose die er in 4 maanden voor heeft gezorgd dat de atleten zich voortbewogen als ware het (halve) professionele atleten.

Ondanks  de blessures die werden opgelopen in het voortraject (2x knie, 1x voet, 1x bips, 1x nergens last van), was iedereen op de dag zelf klaar én gretig om zijn marathon te starten (hetzij met een aangepast doel).
De zondag voor de marathon werd er nog een laatste gemeenschappelijke training belegd met alle BAV-marathonlopers 12 man maar liefst!! In deze training werd alvast vooruitgekeken naar het mooie evenement, werden laatste tips uitgewisseld en werd teruggekeken op het trainingstraject.

De dag van de marathon begon in alle vroegte. Gezamenlijk vertrokken de lopers (Kees, Hans, Jeroen, Stefan, Camiel en Jaap)  en topbegeleiders (Josien, Marina en Jos) richting de stad van de Erasmusbrug. Na het inleveren van de tassen, het spreken van de laatste bemoedigende woorden, en het overdragen van eten en drinken trokken de lopers richting het startvak. Direct achter de Nederlandse top mochten we plaatsnemen om vooraan in het deelnemersveld te starten. We stonden zo dicht bij Lee Towers dat wij beter door zijn gouden microfoon te horen waren dan hijzelf.

In het startvak was het een weerzien van bekenden en gelijkgestemden. We konden op zoek naar onze loopmaatjes en ons positioneren voor de helletocht! Stefan was inmiddels aangesloten bij trainingsmaat, talent, kersverse inwoner van Baarn én inmiddels bekende van de club; David Helfferich. Samen met een speciaal voor hun ingehuurde haas gingen zij weg op een schema van 2:45. Daarachter zouden Camiel, Jeroen en Jaap iets rustiger van start gaan, met als doel om 5 minuten onder de drie uur te finishen. Hans, Kees en Etienne startten daarachter om hun eigen strijd te leveren.

Om exact 11uur klonk het kanonschot wat ervoor zorgde dat de menigte als een kudde drieste schapen begon te rennen. Het strijdplan was bekend en op schema doorliep iedereen de eerste kilometers. Het mooie weer betekende uiteraard dat er veel gedronken moest worden. Dit om het verbrande vocht weer aan te vullen. Gelukkig hadden wij een begeleidingsteam waar Michel Butter jaloers op zou zijn! Na 3km al kwam Marina heerlijk naast ons fietsen (op haar v(r)ouwfiets). Dit betekende dat het eerste drinken en de gelletjes binnen handbereik waren.

Het geweld wat Stefan en David (Onderleiding van de tophaas) tentoonstelde op de eerste tien kilometers wekte bij alle volgers ontzag. Na 38:49 hadden ze de eerste 10km afgeraffeld. Op dit punt stonden ook de Baarnsche tifosi (Onder leiding van Bernadette) klaar om de lopers weer van de nodige verzorging te voorzien. Achter dit geweld liepen Jeroen, Camiel en Jaap heerlijk ouwehoerend samen (af en toe Jeroen tot rust manend) om zo gemakkelijk de eerste kilometers te verteren. Iets onder schema kwamen zij dan ook langs de Baarnsche vrienden na 40:53.

Hans liep hierachter zijn eigen gevecht. Een groot feest beloofde de dag voor hem te worden. Met dit in zijn achterhoofd én als man van het schema startte hij dan ook heerlijk behouden en genietend (wetende dat het verschil in zo’n afstand toch pas na 35km gemaakt wordt) om na 44:24 het 10kilomerpunt te passeren. Etienne had inmiddels een solide tempo gevonden en kwam door in 46:16. Achter dit geweld deed Kees zijn best door de 10 kilometer te passeren na 49:37!

Op 15km werd de groep nog steeds aangevoerd door David en Stefan. Zij konden heerlijk genieten van de diensten van de Haas en draafden dan ook onveranderd door. Op dit punt stonden marathongoeroe Jos en elitebegeleidster Josien klaar met versnaperingen en advies. De drie heren daarachter nog steeds samenlopend/kletsend de kilometers verterend en Hans die onverstoord de kilometers zichtbaar genietend achter zich liet.
Stefan en David waren uiteraard de eerste die zich meldden bij 20km: 1:17:11 gaf dan ook de indicatie dat er constant onder de 3,50 per kilometer gelopen werd en dat de heren hier uiterst geconcentreerd aan een mooie eerste helft van de marathon werkten. Hierachter heeft Camiel bewust gekozen het tempo van Jeroen en Jaap niet te volgen. Zij bleven iets onder het schema lopen doordat ze daardoor uit de wind konden zitten bij een groep. Camiel liet zich nu iets afzakken door daar ook zo min mogelijk van de wind te merken. 20km punt werd door allen gepasseerd rond de 1:22. Hans liep hierachter nog ogenschijnlijk ontspannen te genieten van de sfeer het parcours en passeerde 20km na 1:28. Etienne volgde in 1:31 en Kees in een knappe 1:38.

In 010 liepen de gemoederen steeds hoger op. Dit kwam met name door de temperatuur en de prestatie van de lopers, maar meer nog van de meegekomen supportersschare uit Baarn. Ruim een kilometer voordat de lopers passeerden was het voor de deelnemende Baarnaars al bekend dat deze luidkeelse aanmoedigingen  voor hun bedoeld waren. Door dit enthousiaste geweld leek het voor de lopers wel alsof ze de Erasmusbrug opgedragen werden. 

Na de tweede doorgang van de bekende Zuid-Hollandse brug kwam passeerden de lopers het 30km punt. Ofwel het punt waar de marathon “pas echt begint”. David en Stefan passeerde hier nog steeds met Haas alsof ze de eerst geproduceerde JSF waren. Ze tikten deze afstand aan in net geen 1:56. Dit is voor de meeste van de 44.000 deelnemers op deze afstand al een onhaalbare tijd. Laat staan als er dan nog 12km afgelegd moet worden. Jaap, Jeroen en Camiel liepen inmiddels ook ver uit elkaar en liepen elk hun eigen race. Door alle bekende Baarnsche aanmoedigen was deze afstand voor allen nog goed te verteren. Al kreeg Jaap na 29km wel een zeurend pijntje in zijn heup. Het punt werd door iedereen gepasseerd in resp. 2:02:48, 2:05:17 en 2:06:45. Hierachter liep Hans nog steeds zo vlak als een Zwitsers uurwerk. Een doorkomst van 2:12:03 met deze vlakte geeft aan dat de indeling tot dan toe zeer goed was en hij langzaamaan dichter in de buurt komt van de heren voor hem! Etienne is hierachter net als Hans onveranderd bezig aan een topmarathon en passeert in 2:17:05. Kees loopt hierachter als een geboren marathonloper, ontspannen en zichtbaar genietend met als doorkomst: 2:27:23

Bij de laatste 10 km van de race wordt er nog een rondje gemaakt om het Kralingse bos. Stefan en David bedanken na 32km hun haas om vervolgens samen het laatste stuk van de uitdaging aan te gaan. Jaap heeft na ruim 32km dermate veel last van zijn heup dat hij helaas genoodzaakt is uit te stappen. Wel wacht hij nog even op Jeroen en Camiel om ze wellicht wat op te kunnen peppen. Bij Jeroen is het zien van Jaap heel even het teken dat hij zeker op de goede weg is en neemt dan ook nog even de tijd om zijn blaas te legen, zodat hij “ontspannen” de laatste 10km af kan leggen. Camiel komt schijnbaar vermoeid maar strijdkrachtig voorbij en bijt nog eens zijn tanden op elkaar. Vlak voor dit punt was Marathonveteraan J. Hakvoort nog vertegenwoordigd voor het aanreiken van drinken en advies. Bij het langsgaan van Hans fluisterde hij in zijn oor dat Hans wellicht bij km 36 een van die mannen nog eens zou kunnen pakken. Dit beloofde nog een mooie strijd de laatste kilometers.

David bleek na 36km iets frisser te zitten dan Stefan. Stefan voelde kramp opkomen en moest daarbij het tempo iets laten vieren. David Hield de kilometertijden goed vast en Stefan probeerde de schade te beperken en hem zo lang mogelijk in het zicht te houden. Met het gejuich van de Coolsingel op de achtergrond wist hij zich de laatste anderhalve kilometer nog iets te herpakken en kon toen beginnen aan de laatste 200meter feest. Als Johnny Bravo rende hij zichtbaar geëmotioneerd richting de finish en belande bij de streep in een prachtige debuuttijd. Een tijd waar veel BAVleden het nog lang over zullen hebben en wat zal zorgen voor een loopgekte in Baarn en omstreken. 2:44:30!!! David was inmiddels al gefinished en stond slechts 1 minuut te wachten op zijn medestrijder. Dit was niet zijn eerste marathon. Wel zijn beste!

Zuidwijk (Jeroen voor de kenners) had zich na zijn pitstop inmiddels weten te hervatten en kon tot 36km de tijden goed laag houden. Helaas kwam de kramp hier opzetten waardoor hij zowel hier als op 40km nog even moest stoppen om de benen te rekken. Maar ook hij kwam hard en hardlopend over de finisch. Tijd 3:05:14. Een PR van ruim anderhalf  uur. Dat red hij niet nogmaals!

Hans is na het een- tweetje met Jos in een flow beland. Ondanks de welbekende “Man met de hamer” blijkt Hans gehouwen uit graniet. De Kilometers worden iets zwaarder, maar dit is nauwelijks terug te zien in de tijd! Na 36 km passeert hij inderdaad Camiel en loopt in een rechte lijn naar de finish. 3:10:57 zegt zijn schema dus ook zijn eindtijd. Wellicht hebben ze bij de NS nog iemand nodig die altijd op tijd is!
Camiel blijkt inmiddels een hele ervaring op te doen. De man met de hamer heeft hem echt te grazen genomen. Klap na Klap krijgt hij en wordt zelfs even wandelend gesignaleerd. Etienne die achter het gevecht der giganten startte is inmiddels gepasseerd en blijkt zijn race uitmuntend ingedeeld te hebben. Slecht 2,5 minuut later dan Hans finisht hij in een keurige tijd van 3:13:12.

Inmiddels is Camiel bezig aan de “Hel van 2015” . Toch blijkt bij hem het verhaal van een gemiddelde Amerikaanse speelfilm van toepassing. Hij staat toch weer op! Hij weet toch de man met de hamer te verslaan. Eind goed al goed. En hoe! Finishend in je eerste marathon in een klasse tijd met zo weinig specifieke voorbereiding! RESPECT! 3:17:13. Een tijd om trots op te zijn en in de toekomst haalbaar voor verbetering.
Ook Kees was nog onderweg. Heeft het langst van de stad kunnen genieten. De meeste zon onderweg gehad. De meeste wind ook. Finishend in een prachtige tijd én PR van 3:31:42 De BAV zal trots zijn met zo’n mooie nieuwe lichting enthousiaste marathonlopers! Klasse allen

Na dit avontuur was de dag uiteraard nog niet afgelopen en eindigde het op een manier waar de BAV om bekend staat. Gezelligheid. Vergezeld van bier en bitterballen en afsluiten etend bij de Beste Griek van Nederland (Baarn) werd er nog lang nagemijmerd over deze prachtige loop!
Alle uitslagen:
 

David Helfferich 2:43:30
Stefan Leeflang 2:44:30
Jeroen Zuidwijk 3:05:14
Hans de Jong 3:10:57
Etienne Berends 3:13:12
Camiel Kruiswijk 3:17:13
Kees Vink 3:31:42
Ruut Schalij 3:43:32
Edan van der Meer 4:02:19
Marije Jansen 4:06:58
Wim Rottier 4:09:16
Peter van Den Bor 4:12:42
Sandra Peters DNS (Griep, Wellicht 7 juni Amersfoort?)
Jaap Sonnenberg DNF (Strijdvaardig en snel een nieuwe marathon)