Over de BAV Hardlopen Start to Run Jeugd Lid worden Wandelfit

Two oceans Marathon (56km) uitdaging voor BAV-er Hans de Jong

De Two Oceans marathon die jaarlijks in Kaapstad, Zuid-Afrika, gelopen wordt is een spectaculaire uitdaging voor iedere atleet. De 56 km lange route met start en finish in Kaapstad voert de lopers langs zowel de Atlantische als de Indische oceaan. De pittoreske glooiende wegen met prachtige uitzichten zijn een lust voor het oog en een aanslag voor het lichaam. Afgelopen zaterdag was de 45ste editie van dit bijzonder hardloop evenement.

​Baarnaar Hans de Jong, één van de 35 Nederlanders aan de start van dit giga evenement, had zich een half jaar consciëntieus voorbereidt. Samen met zijn vader, die hem op de fiets begeleidde, waren ze de afgelopen weken veelvuldig in de weide omgeving van Baarn te zien. Een 56 km loop je niet zomaar. Daar moet langdurig en lang voor getraind worden. Zeker als er in het parcours een soort van twee keer de Vaalserberg moet worden beklommen.

Langzaam starten was dan ook het devies. Het eerste kippenvelmoment was al voor de start. Om 06.30 uur zongen vele Zuid-Afrikaanse lopers hun volkslied waarna de massa, nog in het donker, op weg ging. Hans startte relaxt, net even iets sneller dan 10 km per uur gemiddeld om zo efficiënt mogelijk met zijn energievoorraad om te gaan. Goed eten en drinken was belangrijk. Zeker omdat de temperatuur al snel ruim boven de 20 graden steeg. Genietend van al het moois om hem heen, de opkomende zon en de atleten in de meest prachtige uitdossingen liep hij makkelijk na het eerste checkpunt op 28 km. De Jong kwam door in 2.46.

Na 31 km doemde  Chapmans, peak op. De eerste kuitenbuiter van 180 meter hoog. 5 km non-stop klimmen, ga er maar aanstaan. Deze eerste serieuze hobbel ging Hans goed af. De lichte afzink daarna, zorgden ervoor dat hij redelijk makkelijk op het marathonpunt  42.2 km kwam. Daarna doemde echter constantia’s Nek op. 215 meter hoog en 4 km klimmen. Dit werd voor velen een zeer zware dobber. De Jong, die gelukkig gereserveerd gestart was, kon hier nog redelijk wat energie tevoorschijn toveren en liep relatief makkelijk omhoog. Volop genietend van het prachtige uitzicht, en het inhalen van vele deelnemers,  had De Jong het goed naar zijn zin. Later bleek, net iets te goed want de laatste 5 km deden toch echt wel zeer!! Na 5 uur en 36 minuten wist hij terug te komen in het startgebied. Hij perste er nog vrolijk een soort van laatste eindspring uit waarna hij werd opgevangen door zijn vriendin.  Als 15e Nederlander wist hij de finish te bereiken Een puike prestatie voor deze sympathieke Baarnaar die eens te meer bewees dat je met een goede voorbereiding prachtige prestaties kunt leveren.