Over de BAV Hardlopen Start to Run Jeugd Lid worden Wandelfit

Geslaagd weekend Kustmarathon 2012 Zeeland

Tussen al het feestgeruis door namen Anke , Paul en Jeroen afgelopen weekend deel aan de Kustmarathon in Zeeland.  Anke op vrijdag voor de 10 km Ladiesrun, Paul en Jeroen voor de marathon op zaterdag.

De Ladiesrun startte vrijdag om klokslag 18:00 uur in Zoutelande.  Na een km meteen het strand op en jawel hoog water ! Het valt niet mee om met honderden anderen over een vrij smal strookje jezelf  tussen al die paalhoofden te wringen.  Net zoals bij een Dam tot Damloop: iedereen loopt voor je voeten en niemand gaat opzij. Bij de reddingsbrigade het strand af om via een lange steile trap omhoog  de duinen richting Zoutelande te bedwingen.  Vanaf hier wordt het marathonparcours gevolgd, uiterst pittig met behoorlijke hellingen.  Wederom het strand op, na een km moet je er weer af en is het even doorbijten om op het asfalt te komen.
Na nog een trap kom je op de dijk en zie je links beneden de finish al liggen. Een klein ommetje en dan scherp links de dijk af om te finishen in de Langestraat tussen al het vele publiek in Zoutelande.  Anke vond het erg zwaar en had vanaf dat moment bijzonder veel  respect voor de marathonlopers. In de heuvelzone stond n.l. een bord 38 km…….Anke deed het goed en liep
deze Ladiesrun in 1 uur.  Mooi !

De dag daarna mochten Paul en Jeroen aan de bak voor de 10e editie.  Na de subtropische versie van 2011 nu één met perfecte weersomstandigheden. Tot vlak voor de start behoorlijke hoosbuien en veel wind , nu kwam het zonnetje af en toe door.  Paul startte op zijn nog niet ingelopen netto Saucony’s en zonder horloge. Vorig jaar liep Paul al een mooie 4:05 tijdens de hitte , nu was het doel binnen de 4 uur. Vanaf de start ieder voor zich en maak er wat van.

Over het parcours is al veel gezegd , de marathon begint pas echt bij 26 km na de Stormvloedkering en het strand bij Vrouwenpolder.  Hier ga je bij de Piraat het strand af richting de duinen van Domburg , Westkapelle en Zoutelande. Hier voel je elk heuveltje en moet je vooral niet stuk gaan , want dan wordt het een lijdensweg.  En er staat zoveel publiek langs de kant…….

We hebben de dag ervoor beiden Italiaans gegeten maar Paul presteerde het om op dit parcours zijn tijd met 20 minuten te verbeteren , knappe prestatie. De 1e 21 km in 1:44 , die andere in 2:00. Eindtijd 3:44. Jeroen had lange tijd uitzicht om ook binnen de 4 uur te eindigen maar moest zich daarvoor teveel geven.  Dan maar op het gemakkie , wat heet , richting de finish. Niet helemaal tevreden maar 4:07 , het mag allemaal in Zeeland. Er moet immers ook nog iets te wensen overblijven zullen we maar zeggen.

De volgende uitdaging wordt eind februari 2013 de Trail by the Sea , 38 km onverhard over het strand , door het mulle zand , duinen en bossen rond Renesse. Het zou zo kunnen dat het parcours dan vol met sneeuw of modder ligt. En dan rijst de vraag:  Is deze Trail nu zwaarder of minder zwaar dan de Kustmarathon ? Wij weten wel beter ! Bijna de hele B-ploeg staat dan aan de start. Aan trainer Fred de taak om dit doordeweeks allemaal in goede banen te leiden…… Het kan n.l. wel eens voorkomen dat we op dinsdag wat moe zijn van het weekend.

Bekijk de foto's