Over de BAV Hardlopen Jeugd Lid worden Wandelfit BAV Wintercup

Aangepast parcours van de Wintercup zorgt voor goede tijden

De bevroren grond bracht teveel risico’s met zich mee. Met man en macht is er door de Baarnse Atletiekvereniging gewerkt aan het gedeeltelijk aanpassen van de route.  Minder bochten, meer lange stukken en de ‘heuvel’ was er uit gehaald. Dat zorgde voor veel tevreden lopers bij de finish.

“Een huzarenstukje” noemt Vrijwilligerscoördinator Wintercup Harm Boerma de omlegging van het parcours. Zaterdag was er een stuk van het parcours nog steeds bevroren en glibberig. “We hebben staan hakken in het ijs en zijn met gasbranders in de weer geweest. Het resultaat was helaas onvoldoende.” Veiligheid staat bij de BAV bovenaan, maar afzeggen gebeurt alleen als er geen andere mogelijkheden zijn. Gelukkig is er een alternatief gevonden. ”We hebben een deel van de route verlegd. Er is gebruik gemaakt van een stukje van het Nordic Walkers/sportief wandelenparcours. Er zit ook een stuk paardenpad in.”

Harm Boermais zichtbaar tevreden met het resultaat. “Het is even keihard werken, maar gelukkig zijn er altijd vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken voor hun club.”

En wat vinden de atleten van deze verandering? Veel lopers zeggen sneller gelopen te hebben. Er is ook menig Persoonlijk Records (PR) gesneuveld. Kan BAV-voorzitter Bob Heinis dit verklaren? “Door de rechte stukken win je wat tijd. Misschien is het ook iets korter. We gaan het parcours met GPS nog exact opmeten. Dat valt binnenkort te lezen op de website. Daarom ontbreekt nu nog de ranking na twee wedstrijden”

Talenten van 4 tot 13 jaar trotseren de kou

De jongste atleetjes maakt zich niet druk over het parcours. Ze staan zich warm te trappelen bij de startlijn. Precies om 11 uur klinkt voor de eerste keer het startschot. De groep tot 7 jaar schiet het bos in. Joep Orthofer van de Montinischool is de snelste uit Baarn. Hij staat met brons op het podium. Emma van de Beek en Amber Pieterse zijn B-pupillen van de BAV. Zij zijn altijd op de binnen- en buitentraining en hebben lekker gelopen. Zephyr Dammers van de NBS is met zijn 4 jaar één van de jongste deelnemers. In november liep hij zijn eerste wintercup. Dat is zo goed bevallen, dat hij nu weer present is.

De achtjarigen hebben een turbostart. De zon breekt door en zij vliegen over het parcours. Zaza Geerts is bij de meisjes van 8 jaar de snelste van de NBS. Ze is wel moe bij de finish, maar is blij met het resultaat. Ook Tamar van de Meer van de BAV is na afloop tevreden. Remco Martens noemt het zelfs “makkelijk”, maar klaagt wel over de kou. Maar daar hebben meer mensen last van. De vrijwilligers die de sportdrank en ontbijtkoek uitdelen bij de finish genieten van hun ‘taak’ ondanks de kou. Het valt ze op dat iedereen, ondanks de vermoeidheid na de pasgeleverde prestatie, nog de moeite neemt om te bedanken.

Henrik Kok van Pijnenburg in Soest is de snelste negenjarige jongen. Hij voelt de hete adem van Thijs en Jelle van Miltenburg in zijn nek. Beide broers komen ook op het podium. Thijs is dit keer de snelste. Bij de meisjes komt Roos Hersbach vrolijk over de finish. Ze is nog maar kort lid van de atletiekvereniging en vindt het een leuke sport.

In de groep van 10-11 jaar is ‘leuk lopen” niet voldoende. De spanning is bij de startlijn te zien. De juiste houding is een goed begin. Na het rondje op het veld slaan enkele jonge atleten al snel een flink gat met de achtervolgers.

Bianca Koops staat als een trotse trainster ‘haar’ atleten aan te moedigen. Ze vindt ze allemaal goed. “Niet iedereen kan in de prijzen vallen, maar iedereen doet altijd zijn best. Dat vind ik veel belangrijker.” Eén van deze jeugleden staat wel op het ereschavot. De talentvolle Laura van Surksum legt beslag op de derde plaats.

De 12-13 jarige zijn al echte professionals. Ze zijn bijna allemaal lid van een atletiekvereniging en trainen veel. Verenigingen uit Soest, Huizen, Hilversum, Amersfoort en Zeist zijn ieder jaar present bij deze regionale wedstrijd. Gelukkig is Baarn in deze groep goed vertegenwoordigd met twee zilveren plaatsen. Ina van Woersem en Sven van Miltenburg laten zien dat we in een sportieve gemeente wonen. Ook de Baarnse Rohmana Koops is tevreden met haar race.

Inzet van vele sponsoren en vrijwilligers bezorgen 946 deelnemers een mooie wedstrijddag

Bijna honderd vrijwilligers van de BAV hebben zich weer belangeloos ingezet. Medewerking werd tevens verleend door: Staatsbosbeheer Heuvelrug Noord, Bosbad de Vuursche, de tennisvereniging BLTC, het Rode Kruis afdeling Baarn, de regiopolitie en de Gemeente Baarn. Veel dank is er ook voor de sponsoren: Autorijschool Keppel, Meeuwsen Ten Hoopen, Scharrelslagerij van Boeijen, Audivio, Financieel Adviesbureau Kooiman & 't Hooght, Baarns Reformhuis, Hartog Transport, Rijkeboer Aannemersbedrijf, HuurMax, Uitgeverij Prometheus, Lafoot Hilversum, WelkominBaarn.nl, Garage Niels Renes, Bade Communicatie, AA drank, Bouman sportprijzen, Klusbedrijf Gramsma, NoName-Events BV, B.Slim Baarn, De Letterfabriek, C1000 en Slijperij Van Kooten.

Wedstrijdatleten zijn tevreden over het alternatieve parcours

De deelnemers Korte Cross laten het EK Cross in Portugal schieten om de Wintercup in Baarn te lopen. Ingmar de Klerk van de BAV zet ook de tweede Wintercup van dit seizoen op zijn naam in de categorie jongens 14-15 jaar. De nummer twee, Yassine Loukili uit Zeist, zit hem op de hielen. Het wordt dus nog spannend voor het eindklassement. De ontknoping volgt op 16 januari.

Bij de volwassenen komt de winnaar van Zuidwal uit Huizen. David Vonk vindt de variant van vandaag niet zo zwaar. “Het scheelt ook dat het nu iets korter is.” De wedstrijdlopers merken ook dat er in de 10 km vandaag minder ‘bos en cross’ in zit. De liefhebbers van de lange rechte stukken zijn er blij mee. Anderen missen het kleine bochtenwerk. Winnaar is Bernard te Boekhorst uit De Bilt. De winnares komt uit Katwijk. Claudia van Rijn doet voor het eerst mee aan de wintercup. Zij is met een groep van Leiden Atletiek aanwezig in Baarn. Stefan Leeflang is tweede bij de senioren. Hij is blij dat de BAV een oplossing heeft gevonden voor de bevroren bosgrond. De onderlinge strijd tussen BAV trainingsmaatjes Jos en Ben wordt door Jos gewonnen. Dat kost Ben een biertje na de volgende training. En hij wil natuurlijk revanche nemen.

Aantal recreatieve hardlopers stijgt

De deelnemers aan het onderdeel Nordic Walking en Sportief Wandelen treffen door de aangepaste route hardlopende recreanten op hun weg. Maar zij hebben alle begrip voor de maatregel. Vandaag waren ook wandelaars van Pijnenburg aanwezig. Steeds meer mensen gaan hardlopen. Dat is te merken aan de grote groep recreanten die meedoet. Het plezier is bij iedereen aanwezig, het tempo loopt uiteen. Sommige recreanten lopen een tijd waar menig wedstrijdloper niet aan kan tippen. Jan Piersma uit Baarn is zo’n atleet. Hij is geen lid van een atletiekvereniging, want dat past niet bij zijn drukke werkzaamheden. “Ik wil wel lid worden en met een groep trainen. Maar soms kom ik pas ’s avonds om tien uur aan hardlopen toe.” Dat zijn late duurloopjes effectief zijn blijkt uit het feit dat hij dit seizoen al twee keer de snelste is op de langste afstand bij de recreanten.

De familie van Gisbergen is met drie personen aanwezig. Vader Sander en dochter Maya (12) lopen 2 rondjes. Moeder Sandra heeft er vandaag zin in en maakt de 4 rondjes vol. Rendolf van Hoof uit Hilversum doet al jaren mee met de Wintercup. Hij is vandaag weer aanwezig met zijn begeleider Frans Oomen van de GAC. Zijn volgende loop is weer al gepland.

Steeds meer bedrijven laten zich graag van hun sportieve kant zien

Twintig medewerkers van Amerpoort luisteren naar de laatste instructies. Onder leiding van twee BAV trainers zijn zij in 12 weken klaargestoomd voor minimaal 5km hardlopen. Gea Sijpkes, directeur van de Divisie Nieuweroord legt uit dat dit past bij het motto Amerpoort in beweging. Natuurlijk loopt zij zelf ook mee. Het team is vandaag aangevuld met familieleden van medewerkers.

SportBSO jump-inis een onderdeel van Kinderopvang Huizen. Vandaag staan zij slechts met vier mensen aan de start. “Maar normaal lopen we met meer.” wordt uitgelegd. Ook zij willen graag de sportiviteit van de pedagogisch medewerkers bevorderen.

De laatste wintercup van het seizoen is op zondag 16 januari 2010