Over de BAV Hardlopen Jeugd Lid worden Wandelfit BAV Wintercup

‘Swinging in the rain’ bij de eerste Wintercup van het seizoen

Het is al de 36ste editie en de BAV laat zien dat het met zijn tijd meegaat. De muziek voor de warming-up werd speciaal gemixt door DJ Steff en Ed. Dit duo is bekend van Dance Fever. Trainster Diana van Drie stond op het podium van NoName-Events en kreeg meer dan honderd sportievelingen in beweging.

 

De jeugd opent de dag
Om 11 uur gaat de jeugd tot 7 jaar van start. Aangemoedigd door ouders en trainers wordt 1300 meter gelopen. Een hele afstand voor de allerjongsten. Mart de Bruin van de NBS is de snelste. Anastasia Willemsen, Yves van der Meer en Roeland Bouma zijn sinds kort lid van de BAV. Deze zesjarigen lopen hun eerste wedstrijd en hebben dat goed gedaan.
Femke Bles (8) heeft het zwaar. Een pijnlijke en enkel en schouder hebben haar niet weerhouden om het parcours uit te lopen. Wessel Terpstra (9) heeft er zin in. Hij loopt een vlakke race en heeft zelfs nog wat over voor een eindsprint. Julie Heij (9) heeft moeite met de start, het was erg druk. Maar dat heeft ze later goed gemaakt. Ze is altijd op de training en dat zie je terug op deze dag.

Vanaf 10 jaar is de afstand 1800 meter. Voor Matthijs van Andel is het de eerste keer dat hij deze lange afstand moet lopen en hij vindt dat “best ver”. Zijn sport is eigenlijk hockey, maar dit gaat hem ook goed af. Zijn strategie is: “Rustig starten en op het eind volop sprinten”. Stefan Doeve vindt de ondergrond zwaar en modderig, maar net zoals op de training komt hij lachend over de finish. Sophie Bleyerveld en Sophie van der Burgh zijn allebei tevreden over hun prestatie.

Bij de 12 en 13-jarigen gaat het er fanatiek aan toe. Melvin de Jong en David Jansen op Dehaar kijken met een goed gevoel terug op de gelopen race.
De NBS is zoals ieder jaar present. Deze school heeft sport hoog in het vaandel staan. De 56 leerlingen waren allemaal herkenbaar aan het blauwe shirt van de NBS.

Korte Cross en Wedstrijdlopers
De mannen en vrouwen met wedstrijdlicentie laten zich nooit afleiden door het weer. Maar zij willen wel weten of er wel of niet op spikes moet worden gelopen. Na het inlopen is men het er in de kleedkamer over eens. Het parcours ligt er veel beter bij dan men had verwacht. Maar dat gebeurt niet vanzelf!
Vanaf donderdag is men al bezig met drainage van de drassige grond. Grote takken worden van de paden gehaald en waar nodig wordt er zand in de plassen gestort. Als een situatie toch niet optimaal is, wordt een pilon geplaatst. Hoewel veel mensen actief zijn, mag Dirk Boterenbrood in het bijzonder genoemd worden. Door zijn niet aflatende enthousiasme en inzet met het watermanagement, wordt hij wel de ‘Prins Alexander van de BAV’ genoemd.

Winnaar van de Korte Cross is Robert Plantius van Tempo uit Bussum. Hij ging ‘kalm’ van start, maar heeft dat later goed gemaakt.
De tien kilometer kent een Hilversumse winnaar. Na 31.58 komt Erik Negerman (GAC) als eerste over de streep. Hij is in topvorm en dat is duidelijk zichtbaar. Na een halve ronde loopt hij aan kop en heeft die voorsprong niet meer weggegeven. Het gat met de nummer twee is ruim een minuut. Thijs Feuth (2e) van Phanos Zeist was vorig jaar winnaar van de november-editie van de wintercup. Hij is vandaag niet in vorm en hoopt in december revanche te kunnen nemen. Erik is dus gewaarschuwd.

Deelnemers hardloopclinic september lopen hun eerste wedstrijd
Acht weken geleden zijn ze gestart met hardlopen en vandaag doen ze hun eerste wedstrijdervaring op. “Niet te hard van start en laat je niet opjagen!” is het advies van de trainers Diana, John en Carlo voor de start. Zij begeleiden de groep en houden het looptempo in de gaten. En dit heeft effect. Na 21 minuten zijn de 3 km afgelegd door 9 deelnemers. Maartje, Marije, Anita, Herma, Conne, Jeanette, Alberti, Astrid en Conny zijn tevreden na afloop. Voor Erik en RemtJan is dat niet genoeg. Zij hebben ‘goede benen’ en plakken er nog een ronde aan vast. Dat voorbeeld wordt in december vast door enkele dames gevolgd.

Sportief wandelen en Nordic Walking
Jaarlijks is dit een kleine groep, maar niet minder fanatiek! Bijzonder was dit jaar de deelname van Nico Klaver uit Soest. Ieder zaterdag loopt hij met negen andere cliënten van Amerpoort bij de BAV. Samen met begeleider Anton liep hij zijn eerste wintercup. En het is hem goed bevallen. “Leuk, maar ik ben nu wel moe!” was zijn reactie. De debutant heeft 4,8 km gelopen. De gezelligheid onderweg is voor hem belangrijk. Hij genoot van alle aanmoedigingen onderweg.

265 Recreanten trotseren de regen
De muzikale warming-up is iets nieuws en werd erg gewaardeerd. Tientallen atleten beginnen aarzelend, maar de muziek en het enthousiasme van Diana werken aanstekelijk. Uiteindelijk staan er ruim honderd mensen te swingen. De speciaal voor de wintercup gemaakt mix van DJ’s Stef en Ed krijgt iedereen in beweging. Lekker opgewarmd gaan de recreanten van start.
Sommige zijn tevreden met één rondje, anderen gaan voor de volle 10 km. Onderweg wordt er naar de prestaties van clubgenoten en concurrenten gekeken. Dat recreanten puur voor de gezelligheid lopen is een misverstand. Tijden van het vorige seizoen moeten worden scherpgesteld en loopmaatjes moeten worden verslagen. De aangekondigde regen begint tijdens de recreantenloop serieus te worden. Bernice den Bak is geen lid van een atletiekvereniging, maar wel de snelste vrouw op de 3 km. Met 13.37 komt ze over de meet. Jan Piersma is de eerste recreant die de 10 km volbrengt. Ruim 39 minuten heeft hij er over gelopen. Een mooie tijd.

Vrijwilligers zijn het hele weekend in de weer voor een veilig parcours
Zaterdag is alles naar de wedstrijdlocatie gebracht. Het draaiboek bevat alle benodigdheden: 1500 startnummers, een kilometer afzetlint, 3 kruiwagens, 10 koffiekannen en nog veel meer.
Dit jaar lopen twee leerlingen van het Baarnsch Lyceum hun maatschappelijke stage bij de Wintercup. Alex Laoût en Aäron van Diepen hebben deze stage zelf uitgezocht. Waarom? “Hier kan je lekker veel doen.”, vinden ze allebei. Het hele weekend hebben ze geholpen met het opbouwen en afbreken rond het parcours. Ook het blad blazen namen ze voor hun rekening. Tussendoor hebben ze zich nuttig gemaakt bij de drinkpost bij de finish.

Medewerking werd verleend door: Staatsbosbeheer Heuvelrug Noord, Bosbad de Vuursche, de tennisvereniging BLTC, het Rode Kruis afdeling Baarn, de regiopolitie en de Gemeente Baarn.
Veel dank is er ook voor de sponsoren: Autorijschool Keppel, Meeuwsen Ten Hoopen, Scharrelslagerij van Boeijen, Audivio, Financieel Adviesbureau Kooiman & 't Hooght, Baarns Reformhuis, Hartog Transport, Rijkeboer Aannemersbedrijf, HuurMax, Uitgeverij Prometheus, Lafoot Hilversum, WelkominBaarn.nl, Garage Niels Renes, Bade Communicatie, AA drank, Bouman sportprijzen, Klusbedrijf Gramsma, DJ Steff en Ed, NoName-Events BV en B.Slim Baarn, De Letterfabriek en C1000.

BAV-voorzitter Bob Heinis is na afloop tevreden over het verloop van de dag. Hij is blij dat de gemeente Baarn ontheffing van het parkeerverbod heeft verleend. Vrijwilligers hebben het verkeer in goede banen geleid. De afdeling handhaving van de politie heeft alles gecontroleerd en was tevreden. “Ook de overlast voor de bewoners proberen we te beperken. Gelukkig hebben die daar ieder jaar begrip voor.” Het aantal van ruim 800 deelnemers is wat aan de lage kant. De weersvoorspelling lijkt hiervoor de oorzaak te zijn.
De volgende Wintercupdagen zijn op zondag 12 december en zondag 16 januari 2011. Inschrijven per wedstrijddag is mogelijk. Iedereen is van harte welkom!